מאז אותו יום תמים, בו שיירת הגמלים הנבטית האחרונה, עשתה דרכה במדבר, נושאת עמה מור ולבונה, היו ההרים הגבוהים של ארץ אדום שוממים ועזובים. אפילו רועי העיזים השחורות מאסו בם, שכן, לא נמצא בהם, ולו צמחייה דלה, לכלכל בה את צאנם. במשך שנים ארוכות, נשכחה ארץ המדבר הטמירה הזו, ואיתה נשכחו כל אוצרותיה החבויים. הקניונים הנסתרים, הסלעים המכושפים וההרים המהפנטים. ממתינים בסבלנות אין-קץ ליום בו יתגלו שוב לעיני אדם, ממתינים ליום בו קומץ הרפתקנים יישאו עיניים משתאות, ובפליאה וחסד ינשמו אותם פנימה, אל תוך הוויתם. אז, נפעמים, תאיר הווייתם, חרישית, ובעומק לבם תהדהד ההכרה כי זכו לגעת במעשה בראשית.
כאשר נוסעים דרומה בכביש הערבה בואכה יטבתה, קשה שלא להתפעל מקו הרכסים התמיר של דרום הרי-אדום. כעין "חומה" גבוהה ובצורה הקוראת תיגר על אלו היושבים בעמק וכורזת "דרכי אדם לא יעבור". ימים רבים ושנים ארוכות המתינו בסבלנות ההרים הללו להרפתקנים, לחוקרים ולמטיילים שיבואו ויגלו את "האוצרות" הרבים הטמונים בהם. בנובמבר האחרון יצאנו לחקור וחזרנו נפעמים עד כלות מהנופים והמראות !
ממבט ראשון נראה רכס ההרים הזה כמקשה אחת אחידה ורציפה. במבט מעמיק נבחין שההרים הללו, הסוגרים על הערבה הדרומית, מבותרים על ידי מערכת של קווי שבירה שיצרו "גן-משחקים" גיאולוגי. קווי שבירה, הרמה ותזוזה שהינם חלק מהשבר הסורי-אפריקאי.
קווי שבר אלה יוצרים פאזל מסקרן ומרתק של סלעי יסוד בראשיתיים, שכבות עבות של אבני חול, בגוונים שכמו לקוחים מציורי קסמים ואגדות, וסלעי משקע ימיים גירניים, שצנחו ממרומי חתך הסלעים המקורי ובכך מונחים הם אל מול סלעי היסוד העתיקים, כאשר ביניהם "מפרידות" מאות מיליוני שנים.
על כל אלה נוסיף דיונות מרהיבות של חולות אדומים המכסים את שולי ההרים וערוצי הודאיות היורדים מרמת המדבר האדומי אל הערבה ונקבל עולם מופלא של הפתעות.
אל ארץ נופי הבראשית הזו שמנו פעמינו, חבורה סקרנית וצוהלת. בלבנו תשוקה עזה לטייל ולגלות את ממלכת ירדן גם בחורף, כאשר הטיולים הרטובים בקניונים שופעי המים, היורדים לים המלח, פחות אפשריים.
.
.
לאחר מעבר גבול אילת-עקבה, עלינו צפונה בכביש הערבה הירדני, חולפים על פני המלחות של עין-עברונה ויטבתה. מול קיבוץ לוטן ירדנו מהרכבים והעמסנו את הציוד הגדול על רכב המנהלות.
כמו טיל שנורה ממשגר, שעטנו אל הדיונות המרהיבות שבפאתי ואדי רכיה. אלו הן דיונות חול אדומות המכסות "עלמות" של אבני חול עתיקות.
כבר בתחילת דרכנו המתינה לנו הפתעה ראשונה ומרגשת: ערב-רב של מאות עקבות שסיפרו לנו מה התחולל על הגבעה לילה קודם. זיהינו עקבות של מגוון בעלי חיים; צבי הנגב, שועל צוקים, גרביל חולות, ארנבות שדה, עפרוני מדבר וזוחלים וחרקים רבים. כך התוודענו לחיים הרבים השוררים בחלקת המדבר היבשה הזו.
ההפתעה השנייה הזדמנה לנו לאחר כשעה של הליכה. זיהנו שמתחת לדיונה מבצבצים שרידים עתיקים של דרך קדומה, אולי בת אלפי שנים. מסתבר שאנו לא היינו הראשונים שצעדו שם.
שמחים על התגלית המשכנו במסענו בינות לדיונות המכסות שכבות עבות של אבן חול מגוונת אדומה.
עם צהריים הגענו לקו החיבור שבין אבן החול המגוונת לשכבת אבן החול הלבנה שמעליה. שם, בצילה של גבעת משאר מצוקית ומרהיבה, נפרשו מחצלות ומזרנים, הועמד שולחן רחב שכוסה מפה ועליה ארוחת צהריים דשנה, שהוכנה על ידי מארחינו הירדנים. לצידה קומקום גדול עם תה בדואי סמיך. מה עוד יכולנו לבקש ?
סעדנו את לבנו והמשכנו בדרכינו. ההליכה על גבי הדיונות לעיתים מאתגרת ודורשת מיומנות שנרכשת. בכל צעד לומד ההלך, היכן וכיצד להניח את כף רגלו, כך שלא "תטבע" בים החולות.
אחר-הצהריים הגענו למכלול של דיונות המעוצבות כמעשה יד אומן; ארוכות ופתלתלות כנחשים, גבוהות ותלולות כהרים, וזקורות וחדות כסכינים.
הדיונות מזמינות את המטפס עליהם להשתטות. להניח את התרמיל ואת החשיבות העצמית בצד, וכילד במגרש משחקים, לקפוץ ולדלג, לרוץ ולהתגלגל במדרונות.
לעת ערב העפלנו אל ראש הדיונה האחרונה, צופים מערבה אל עבר הארץ המובטחת ונמסים אל מול השמש שצבעה את שמי המדבר בגוונים של אדום וסגול וכחול.
משהסתלקה השמש, חצינו את מפגש הואדיות חמייר ורכיה. דקות בודדות של הליכה נעימה הביאו אותנו אל דיונה קטנה ש"טיפסה" על הגדה הצפונית של ואדי רכיה.
לרוחבה של הדיונה, ניטע מאהל. אוהל בדואי מסורתי, "בֵיְת-שָעֵר" בלשון הבדואים, ובו מחצלות ומזרנים לשינה ערבה. לצד האוהל, מטבח שדה קטן ובו סיר גדול עם מרק עדשים מהביל ומחמם לבב וחיך.
השכמנו קום ויצאנו לדרך במעלה הדיונה. הדיונה הפכה תלולה וכמו הפצירה בנו להעיר את אחרון התאים בגוף ולהתמסר למאמץ. כמונו גם הדיונה מטפסת. היא "טפסה" מערוצו של ואדי רכיה אל עבר מדרונות הגדה הצפונית, תוך שהיא מכסה תחתיה שכבת אבן חול לבנה מתצורת "דיסי". הדיונה טרם כבשה את הפסגה, ככה שמעליה נותרו מבצבצות, "בבושקות" קטנטנות. אותו נוף הכיפות וה"עלמות" הנוצר בתהליכי הבליה המאפיינים את תצורת הסלע הזו.
ככל שעלינו אל קו פרשת המים שבין ואדי רכיה לוואדי סיק שמצפון אליו, נגלו אל מולנו מרחבים אין קץ של פסגות אבן חול נישאות מדרום ומצפון. ממזרח, נישאו גבוה מעלינו, מצוקי הרמה הגירנית שמכסה את המדבר הירדני כמעט כולו. עדות לאוקיינוס אדיר שכיסה את האזור לפני 120 מליון שנים והרביד מעל טור שכבות אבני החול, מאות מטרים של סלעי משקע ימיים גירניים.
במערב נשקפו נופי הנצח של הערבה ומעליהם, ההרים הגירניים של הארץ המובטחת. באופק הרחוק ניתן היה לזהות את האנטנות הניצבות בהר עיט, שמעל צומת קטורה.
במבט צפונה זיהינו תחתינו את ערוצו הרחב של ואדי סיק. סיק (או סיכה) משמעו דרך. ואכן בערוצו של הוואדי עוברת דרך קדומה היורדת מרמת המדבר האדומי אל הערבה.
בעברו הצפוני של ואדי סיק ניתן להבחין בבירור, בקו שלוחה הבנוי משתי חטיבות אבן חול שונות הניצבות זו אל מול זו, כשבניהם קו מגע דקיק שהינו חלק מקווי שבירה שלאורך הערבה. בחלקה המערבי של השלוחה, בנוי ההר מאבן חול עתיקה, אדומה ומגוונת, מתצורת סלע המכונה "אום-עשרין" (בישראל מכונה התצורה הזו "נטפים"). אל מולה, חלקה המזרחי של אותה שלוחה בנוי מאבן החול הלבנה והצעירה יותר, מתצורת דיסי, שאותה כבר הכרנו. וכך, ה"אום-עשרין" שבמקור מרובדת תחת ה"הדיסי", התרוממה והתמקמה בגובה שווה אל מול אחותה הצעירה.
סולמן, המדריך הבדואי שלנו, הצביע אל עבר קו השבירה שלפנינו וסימן את היעד אליו ממשיכים. ירידה קלילה אל ואדי סיק. על גבי החולות אנו מזהים בבירור עקבות טריות של צבועה, שעברה לפנינו שעתיים או שלוש. לפי דגם ההליכה, ניתן היה לדעת שאצה לה הדרך.
מרחוק הבחנו בשיחים מדבריים גבוהים בעלי מראה רותמי, עם ענפים דקיקים וארוכים. מקרוב גילנו שלהבדיל מן הרותם, ענפי השיחים הללו בנויים מפרקים פרקים. היו אלו שיחי עציון פרסי. העציון שבעבר כונה בשם פרקרק, על שום הפרקים כמובן, הינו צמח בר מוגן הגדל בסביבה מדברית, מלוחה, חולית ויבשה, ובכך שולט בבתי הגידול החוליים ובמלחות של הערבה הדרומית. היתרון שלו הוא שהוא עמיד בפני תנועת החולות. הוא מטיב לצמוח בין אם חלק מ"גופו" נקבר תחת החולות הנודדים ובין אם חלק משורשיו נחשף לאוויר, עם נסיגת החול. בערבית נקרא העציון ע'דא (את ה- ע מבטאים כ- ר' גרונית). שכיחותו הרבה במלחת יטבתה נתנה לה את שמה הערבי, עין ר'דיאן. שמו העברי "עציון" מרמז לנו על סביבת תפוצתו, עציון-גבר המקראית, וכן על היותו מעין עץ קטן.
.
.
חצינו את ואדי סיק והמשכנו צפונה בערוץ קניוני קטן, המתחתר באבן החול הלבנה. עולים בעליה מתונה, אל עבר אוכף קטן, שמאחוריו, כך הבדואים מספרים, נמצא ערוץ, שעד לא מזמן, היה בחינת ואדי קטן, עלום ולא חשוב, ועתה הוא אחד משיאי הטיול !. הבדואים כינו אותו "ואדי מלוואן" כלומר, הוואדי הצבעוני.
ירדו בערוץ המהפנט של ואדי מלוואן. המראות שראינו תפסונו לא מוכנים. משני עבריו, לאורך כברת דרך ארוכה, נישאו קירותיו הגבוהים, עטורים כבמעשה כשפים, בעל-סוף צבעים וגוונים ובשלל תצורות. אדום וורוד, לבן ואפור, כתום וצהוב, ירוק ושחור, כחול וסגול. הבנו שככל שהצבעים כהים יותר כך גרגרי החול מכילים ריכוזים גבוהים של תחמוצות ברזל, מנגן וגם גפרית צהובה. התיירים האירופאים כינו את הערוץ "Colors Canyon" עוד לפני שאנחנו הישראלים הגענו לכאן וקראנו לו "קניון הצבעים".
מלאי התפעמות והתרגשות ירדנו צפונה, במורד הערוץ המכושף, אל עבר הוואדי הגדול והרחב שהגיע ממזרח, ואדי קוצייב. תוך שאנו יורדים, חצינו את ה"פני-פליין" המפורסם, מישור הגידוע ה"כמעט ישר" שמהווה את קו המגע בין רצפי שכבות אבני החול הצבעוניות לסלעי התשתית המגמתיים שתחתיהם. במורד ואדי קוצייב עברנו בשעריו של קניון סלעי גרניט בני יותר מ-600 מליון שנים, עתיקים מכל סלע שראינו עד כה. מעל סלעי הגרניט העתיקים, כמו קוראים תיגר, שכבו מונחים, מדפים מדפים של סלעי משקע יבשתיים צעירים עד מאוד – תלכידי נחלים (קונגלומרט) הבנויים חלוקי נחל וסחף נחלים שהתלכדו יחדיו, לכדי סלע חזק ויציב, לפני לא יותר מכמה מאות אלפי שנים.
במורד ואדי קוצייב, מעבר לקניון המגמתי, במרכז הערוץ, ישנם מטרים ספורים של סחף ותחתיהם סלע התשתית המגמתי. המסלע המגמתי באזור זה מהווה שכבה אטומה שאינה מאפשרת למים לחלחל מטה. כך נוצר אקוויפר זעיר הכולא את המים הנשטפים בוואדי בתוך שכבת הסחף לכדי מי תהום גבוהים. הסימנים למים הזמינים באמצע המדבר היו נוכחים וברורים בדמותם של עצי שיטים מלאי עלווה ירוקה וחיונית, עץ תמר רם צמרת ושיחי סמר קוצניים הידועים בחיבתם הגדולה למים זמינים. לצד אלו הבחנו במחפורת של בדואים המכונה "תמילה". זוהי חפירה בעומק של 1-2 מטרים באפיק הנחל, המגיעה עד לשכבת מי התהום הגבוהים. לצד התמילה הייתה חפורה גומה קטנה ורדודה ועליה פרוסה יריעת ניילון. מעין שוקת מאולתרת לאיגום המים הנשאבים מן התמילה להשקיית העדרים. מעט אחרי התמילה ניטע אוהלינו המחמם גוף ולב, והליל רד על המדבר. שמיים זרועי כוכבים ותחתם שולחן בופה ערוך במטעמים בדואים ותה חם ומהביל. מה עוד צריך הבן אדם ?
.
.
.
.
.
.
שחר מוקדם, ארוחת בוקר חטופה מתובלת בתה "חבאג" ריחני, נענע צרת עלים, המוכרת לנו ממרומי סיני. אנחנו במעלה ואדי קוצייב בדרכנו אל יעדנו הבא, נקיק צר ואפל שחברינו ליאור סיפר לנו עליו ואף צייד אותנו במפת תרשים מאולתרת, שצייר בכישרון רב, על מנת לעזור לנו לאתרו.
הליכת בוקר קלה ומהירה. גומעים קילומטרים אחדים. הוואדי חוצה קירות סלע יסוד מגמתי המצטמצם לערוץ צר. עולים במעלה הוואדי וחוצים שוב את ה"פני-פליין" קו המגע בין סלעי היסוד לאבני החול. עם הכניסה לאופק אבני החול, הוואדי מתרחב. במעלה הערוץ אנו עוברים מקבצי אשלים. החלק הזה של הנחל נקרא בפי הבדואים המקומיים בני שבט הסעידין, "ואדי טרפה", שמשמעו בעברית – נחל האשלים. מעבר לעיקול חד אנו מגיעים לפיצול ואדיות. הערוץ המרכזי מושך צפונה, יחד עם שביל עתיק שמוביל אל חניון הלילה שלנו, בעוד אל הנקיק, אותו אנו מחפשים עם המפה המצוירת, מוביל ערוץ קטן המגיח ממזרח.
בצל הקיר הדרומי של הוואדי ישבו להם שני גברים בבדואים, האחד שיבה זרקה בשיערו, השני צעיר יותר. לצידם מונחת קערת פלסטיק רחבה ובתוכה "ליבה" תבול במים עם אבקת חלב וסוכר. ארוחת בוקר לאניני טעם במדבר. מייד מציעים לנו להתכבד בארוחה. בסקרנות אנו טועמים טעימה קלה ומשיבים בשקית עם תמרים ואגוזים. מן מחווה עתיקה של אירוח ונדיבות כלפי ההולכים במדבר.
ה"ליבה" הוא לחם בדואי מסורתי וגאוני. ניתן לאפותו ללא תנור וללא סאג'. כל שצריך זה קמח, מים, מעט מלח, עצים למדורה ושקית. תחילה עורמים עצים רבים לכדי מדורה ומציתים בהם אש. בזמן שהאש מכלה את העצים, חופרים גומה בקרקע ועליה פורסים שקית בתור קערה. ב"קערה" המאולתרת, מערבבים את המים המלח והקמח ולשים עד שמקבלים בצק אחיד וגמיש. את הבצק מרדדים על השקית לכדי "פיתה" עבה בעובי של 2 ס"מ ומניחים בצד. כשמרבית העצים כולו באש והפכו לגחלים ורמץ, משטחים אותם למעין מצע גחלים לוהט ועליו מניחים את השקית שעליה הבצק המרודד (כן עם השקית על הרמץ והגחלים). מאפשרים לחום הגחלים לאפות את הבצק מלמטה כ-15 דקות ומוצאים החוצה. מפיחים רוח בגחלים על מנת להבעירם שוב ועליהם הופכים את הבצק לאפיה נוספת של הצד השני. באופן מפתיע מגלים שהשקית לא נשרפה וניתן להסיר אותה בעדינות. את ה"ליבה" האפויה מנערים היטב על סלע לניקוי האפר ומגישים.
שיחה קצרה עם הבדואים ואנו מגלים שמהאזור בו נמצא הנקיק, יוצא נקב (מעלה בנוי קדום) המתחבר אל המשך דרכנו. מלאי שמחה ועזוז מן המפגש במלבב המשכנו נחושים אל עבר הנקיק האבוד. הנחל הולך וסוגר עלינו בקירות גבוהים ואימתניים. הקירות מתקרבים זה לזה ככל שאנו מעמיקים, והנקיק נעשה חשוך ואפל יותר ויותר.
במבט כלפי מעלה מתגלה פס שמיים זעיר ודק. הבדואים מכנים מקום שכזה בשם "מא נשוף שמא", שמשמעותו בעברית: "לא נראו השמיים".
בעומק הנקיק, מפלונים מנסים לחסום את דרכנו, ואנחנו, אם בעקיפה ואם בטיפוס ובסיוע קלי רגליים, מדלגים מעליהם אל עבר המפל הצר, שגובהו כ-12 מטרים ואומר: "עד כאן". נרגשים מגילוי הנקיק האבוד חזרנו לתרמילנו שהשארנו בפתחו של הקניון, לארוחת שדה עשירה ואנינה.
מכאן היה עלינו לדלג אל עבר הערוץ הבא. סולמאן, מדריכנו הבדואי, איתר את הנקב שעליו סיפרו חברינו הבדואים. אכן שביל גמלים מרשים הבנוי לתלפיות באבני שפה ומדרכת. הנקב מדלג מעל כמה ערוצים ומושך צפונה אל עבר האוכף.
את יומנו האחרון חגגנו בגן-ההרפתקאות של ואדי אבו-בראקה. חזרנו מעט דרומה לערוצו של ואדי משאווזה. במורד בערוץ גילינו מעיין קטן וסביבו מקבצים של הרדוף הנחלים, סמר, ונענע צרת עלים.
במקום בו הנחל הולך ומצטמצם, לכדי ערוץ צר המתחתר בסלעים מגמתיים, מתחלף שמו מוואדי משאווזה לוואדי אבו-בראקה.
הוואדי חורץ דרכו בסלעי גרניט ורודים והופך קניוני. הנוף משתנה באחת מכל מה שראינו עד כה ונחשף ערוץ קניון מפואר המזכיר לוותיקים שבינינו את נופי דרום סיני. שני מפלים לא גבוהים, המחייבים להיעזר בחבלים, מאטים דרכנו ועוד מפלונים רבים עליהם דילגנו בחדווה רבה. הוואדי מתפתל לכאן ולכאן תוך שהוא מוצא קווי חולשה בסלעי הגרניט הקשים. בערוץ ניכרים שרידי בריכות מים וגבים חרבים הממתינים לשיטפון שימלאם במים.
כאשר הוואדי מתעקל חזק צפונה מתגלה דיונה נשפכת ותחתיה נחבא נקב קדום בו עלינו במאמץ של שקיעה בחול. מראש הדיונה, נפרסה תחתנו הערבה בנוף עוצר נשימה. באופק הרי הנגב הדרומי ורק קיבוץ יהל מנצנץ לו כנווה ירוק בנוף מדברי צחיח.
גלישת דיונה תלולה לסיומו של יום ומסע עוצר נשימה של ארבעה ימים בנופי מדבר משתנים מפתיעים ומפעימים. כך זכינו לחצות נופים מהיפים בעולם מבלי לחצות יבשות ואוקיינוסים לסוף שבוע ארוך ומהמם. כל כך קרוב, נגיש ומחזק השלום עם שכנינו הירדנים.